Συσκευασία 40 γρ. (είτε 500γρ. & 1κιλό) που περιέχει τα επίγεια τμήματα του βιολογικού φυτού.
(Η τιμή περιλαμβάνει το Φ.Π.Α.)
Άλλες Ονομασίες: Φάσκος, Σφάκα, Χαμοσφάκα, Αγριοφασκιά, Ελαφίσκος, Μοσχακίδι, Ελελίφασκος, Αλισφακιά & Φλισκούνι
Ιστορία και Μορφολογία Φυτού:
Το φασκόμηλο (Salvia officinalis) είναι αρωματικό, πολυετές φυτό με αργυρόχρωμα φύλλα και μπλε-μοβ άνθη. Το όνομα του προέρχεται από το λατινικό "salvare", που σημαίνει "σώζω". Ήταν γνωστό στους αρχαίους Έλληνες και Ρωμαίους για τις φαρμακευτικές και μαγειρικές του χρήσεις. Καλλιεργείται ευρέως στην περιοχή της Μεσογείου.
Η φασκομηλιά υπήρξε αντικείμενο ιδιαίτερου σεβασμού ήδη από την Αρχαία Ρώμη ως πολύτιμο θεραπευτικό φυτό. Πιθανόν τον 6ο αιώνα το φυτό βρέθηκε στις αποσκευές των Βενεδικτίνων μοναχών και πέρασε στην άλλη πλευρά των Άλπεων, στην κεντρική Ευρώπη. Υποστηριζόμενη από τον Καρλομάγνο, η φασκομηλιά καλλιεργήθηκε στους κήπους των μοναστηρίων. Από το Μεσαίωνα παραμένει ένα από τα αγαπημένα βότανα της κουζίνας. Αρχικά ήταν αυτοφυής στο χώρο της Μεσογείου, όμως στο μεταξύ η καλλιέργεια της φασκομηλιάς επεκτάθηκε σε ολόκληρη την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική.
Ιδιότητες που προκύπτουν από έρευνες στο Φασκόμηλο:
- Επούλωση πληγών: Το φασκόμηλο έχει ισχυρές αντισηπτικές και επουλωτικές ιδιότητες.
- Ρύθμιση γλυκόζης: Έρευνες υποδεικνύουν ότι το φασκόμηλο βοηθά στη μείωση του ζαχάρου στο αίμα.
- Τονωτικό του νευρικού συστήματος: Βοηθά στη διαχείριση του στρες, της κατάθλιψης και της μελαγχολίας.
- Διαταραχές του πεπτικού συστήματος: Ανακουφίζει από δυσπεψία, τυμπανισμό και σπασμούς των εντέρων.
- Ανακούφιση αναπνευστικών προβλημάτων: Χρησιμοποιείται για βρογχίτιδα, άσθμα και δυνατό βήχα.
- Ρύθμιση εφίδρωσης: Μειώνει την υπερβολική εφίδρωση και τη νυχτερινή εφίδρωση.
- Διέγερση μνήμης: Βοηθά στην ενίσχυση της μνήμης και της συγκέντρωσης.
Η επιτροπή Ε και η ESCOP συνιστούν τη χρήση της φασκομηλιάς στις διαταραχές της λειτουργίας της γαστρεντερικής οδού, στην έντονη εφίδρωση (εσωτερική χρήση) καθώς και στις φλεγμονές του βλεννογόνου του στόματος και του φάρυγγα(εξωτερική χρήση). Για την καταπολέμηση των φλεγμονών της στοματικής και φαρυγγικής κοιλότητας τα συστατικά των φύλλων της φασκομηλιάς που διαθέτουν διαφορετικές ιδιότητες αλληλοσυμπληρώνονται: το αιθέριο έλαιο δρα αντιμικροβιακά, το τριτερπένιο ουρσολικό οξύ έχει αντιφλεγμονώδη δράση και οι τανίνες αναδομούν το πληγωμένο δέρμα. Σε περιορισμένες ποσότητες τα φύλλα φασκομηλιάς περιέχουν επίσης πικρά συστατικά, που διεγείρουν την όρεξη και τη δράση της γαστρεντερικής οδού. Η αναστολή της παραγωγής ιδρώτα αποδίδεται στις τανίνες. Αυτό επαληθεύτηκε τα τελευταία χρόνια σε μια κλινική μελέτη.
Τρόπος Χρήσης:
1 κουτάλια φαγητού από τριμμένο βιολογικό φασκόμηλο (ή μια πρέζα άτριφτου) ζεματιέται με 1 ποτήρι βραστό νερό σ’ ένα σκεπασμένο δοχείο. Αφήνεται για 5-10 λεπτά και στραγγίζεται πριν από τη χρήση.
Για πλύσεις: Το παραπάνω τσάι προετοιμάζεται πιο συμπυκνωμένο στη δόση 50-60 γρ. σ’ ένα λίτρο νερό.
Ιδανικό και για vegetarians και vegans.
Προέλευση: Ελλάδα, Νομός Ημαθίας (καλλιεργήσιμο)
Χαρακτηριστικά: Gluten Free, Lactose Free, Vegan
Εφαρμογή: Χρήση σε αφεψήματα, πλύσεις, μαγειρική.
Διατηρείται: Σε σκοτεινό και δροσερό (5oC – 15oC) μέρος
Παρενέργειες:
- Να αποφεύγεται η υπερβολική κατανάλωση λόγω της περιεκτικότητας σε θουγιόνη, που μπορεί να προκαλέσει τοξικότητα.
- Απαραίτητη προσοχή κατά την εγκυμοσύνη και το θηλασμό.
- Να μην καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες από άτομα με επιληψία ή νεφρικά προβλήματα.
Σημαντική Σημείωση:
Οι πληροφορίες που παρέχονται είναι καθαρά ενημερωτικού χαρακτήρα. Το προϊόν δεν προορίζεται για την πρόληψη, αγωγή ή θεραπεία ανθρώπινης νόσου. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας, εάν είστε έγκυος, θηλάζετε, λαμβάνετε φαρμακευτική αγωγή ή αντιμετωπίζετε προβλήματα υγείας. Η χρήση του θα πρέπει να γίνεται υπό την καθοδήγηση ειδικού.
Βιβλιογραφία:
- Duke, J. A. (2002). Handbook of Medicinal Herbs. CRC Press.
- Grieve, M. (1971). A Modern Herbal. Dover Publications.
- Wichtl, M. (2004). Herbal Drugs and Phytopharmaceuticals. CRC Press.
Συνταγές Μαγειρικής:
Συνταγές μαγειρικής με φασκόμηλο:
(1). Μπριζόλες χοιρινές με γλυκόξινη σάλτσα
Υλικά (για 4 άτομα):
● 4 χοιρινές μπριζόλες
● 1-2 ξερά κρεμμύδια σε ροδέλες
● 1/3 φλιτζανιού του τσαγιού ελαιόλαδο
● 3 ντομάτες τριμμένες
● 4 δαμάσκηνα χωρίς κουκούτσι
● 2-3 κουταλιές σούπας σόγια σος
● 2-3 κουτ. σουπ. αποξηραμένο φασκόμηλο
● Πιπέρι
● Αλάτι
Διαδικασία:
Τηγανίζουμε τις μπριζόλες ,τις αλατοπιπερώνουμε και τις βάζουμε σε μία πιατέλα. Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί και σοτάρουμε τα κρεμμύδια για 3-4 λεπτά. Ρίχνουμε τις ντομάτες και τις σοτάρουμε. Προσθέτουμε τα δαμάσκηνα, τη σόγια σος ,το φασκόμηλο, το αλάτι, το πιπέρι, λίγο νερό και αφήνουμε να βράσει η σάλτσα, μέχρι να μείνει με το λάδι της.