Συσκευασία 20 γρ. (είτε 200γρ., 500γρ. & 1κιλό) που περιέχει τριμμένο τον καρπό του φυτού.
(Η τιμή περιλαμβάνει το Φ.Π.Α.)
Άλλες Ονομασίες: Γαρίφαλλο, Μοσχοκάρφι & Καρυόφυλλο
Ιδιότητες:
● Βοηθά στις λοιμώξεις.
● Ιγμορίτιδα.
● Βοηθά στο τυμπανισμό.
● Διεγείρει την πνευματική λειτουργία.
● Χρησιμοποιείται στη θεραπεία της ακμής και του έρπητα.
● Κατά του πονόδοντου.
Επιπλέον, το γαρύφαλλο χρησιμοποιείται ως μπαχαρικό σε αρκετές συνταγές με μακαρόνια, με κοτόπουλο καθώς και σε πίτες. Τέλος, χρησιμοποιείται ευρέως στα λικέρ.
Τέλος, αν σας αρέσει το γαρίφαλο μας, δείτε και τα άλλα προϊόντα που παρασκευάζουμε με το γαρίφαλο όπως: αιθέριο έλαιο γαρίφαλο, βάμμα γαρίφαλο, γαρίφαλο σε σκόνη, μίγμα βαμμάτων για στοματικό διάλυμα, και σε εμφαπτιζόμενα ροφήματα - teabags το μίγμα βοτάνων με κρητικά αρωματικά βότανα.
Προέλευση: Ινδία
Διατηρείται: Σε σκοτεινό και δροσερό (5oC – 15oC) μέρος
Προετοιμασία:
1 κουταλάκι του γλυκού από θρυμματισμένο γαρύφαλλο (ή μια πρέζα άτριφτου σκευάσματος) ρίχνεται σ’ ένα δοχείο όπου προστίθεται 1 ποτήρι νερό, το περιεχόμενο βράζεται για 5 – 10 λεπτά και μετά από ένα διάστημα το υγρό στραγγίζεται και πίνεται.
Ιστορικά Στοιχεία:
Το ινδονησιακό γαρίφαλο εμφανίστηκε στην Ευρώπη ως θεραπευτικό μέσο στα τέλη του Μεσαίωνα. Η ονομασία του μοσχοκάρφι οφείλεται στο ότι οι οφθαλμοί του γαρίφαλου μοιάζουν με καρφιά. Το καλλωπιστικό φυτό γαρίφαλο ονομάστηκε έτσι αργότερα, λόγω της μυρωδιάς του, που θυμίζει γαριφαλόδεντρο.
Επιστημονικά τεκμηριωμένες εφαρμογές:
Η επιτροπή Ε συνιστά το γαρίφαλο στις φλεγμονές του βλεννογόνου του στόματος και του φάρυγγα, καθώς και στους πονόδοντους.
Το γαριφαλέλαιο με κύριο συστατικό την ευγενόλη έχει απολυμαντική δράση και εξοντώνει ένα πλήθος βακτηρίων.
Πρόσφατες έρευνες έδειξαν επίσης σπασμολυτική και αντιφλεγμονώδη δράση.
Συνταγές μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής με γαρίφαλο:
(1). Αρνίσιο μπούτι σε λαδόκολλα
Υλικά (για 4-6 άτομα):
● 1 ολόκληρο (περίπου 2 κιλά) Αρνίσιο μπούτι
● 2 κουτ. σούπ. Αποξηραμένο σκόρδο
● 3 κουτ. σούπ. Λάδι
● Χυμός λεμονιού από 2 λεμόνια
● Αποξηραμένο δεντρολίβανο
● Καρφάκια γαρίφαλο
● 1 κιλό για φούρνο πατάτες
● 2 κουτ. σούπ. Βούτυρο
● Αλάτι
● Πιπέρι
Διαδικασία:
Πλένετε και στεγνώνετε το κρέας. Με κοφτερό μαχαιράκι ανοίγετε βαθιές τρυπούλες στη σάρκα του κρέατος. Ρίχνετε αλατοπίπερο μέσα , το αποξηραμένο σκόρδο, ένα ολόκληρο γαρίφαλο και φυλλαράκια δεντρολίβανου σε κάθε τρύπα. Αλείφετε με το λάδι. Κόβετε 3-4 μεγάλα κομμάτια από χαρτί ψησίματος. Ακουμπάτε επάνω το κρέας και περιχύνετε με το λεμόνι. Διπλώνετε το κρέας με τα χαρτιά 3-4 φορές, να σκεπαστεί καλά και να μη χυθούν τα υγρά κατά τη διάρκεια του ψησίματος και ξεραθεί το κρέας.
Βάζετε σε ταψάκι, σκεπάζετε με αλουμινόχαρτο και ψήνετε στον φούρνο στους 200 βαθμούς για 4-5 ώρες. Την τελευταία ώρα του ψησίματος βγάζετε το αλουμινόχαρτο και βάζετε τις πατατούλες σε ταψάκι. Αλατοπιπερώνετε, περιχύνετε με το βούτυρο, τον χυμό λεμονιού και βάζετε στον φούρνο να ψηθούν για 1 ώρα, να ροδίσουν.
Βγάζετε το κρέας από τον φούρνο, αφήνετε 5 λεπτά, ξετυλίγετε από το χαρτί και βάζετε σε πιατέλα.
Γαρνίρετε με τις πατατούλες και τα φύλλα δεντρολίβανου και σερβίρετε.
(2). Γαλακτομπούρεκο (Πασχαλινή Συνταγή)
Υλικά (για 12 άτομα):
● 1 λίτρο γάλα
● 1,5 φλιτζάνι ζάχαρη
● 1 φλιτζάνι σιμιγδάλι ψιλό
● 6 αυγά
● 50 γρ. βούτυρο γάλακτος
● 1/2 κουτ. γλυκ. ξύσμα πορτοκαλιού
● 1/2 κουτ. γλυκ. ξύσμα λεμονιού
● 1/2 κιλό φύλλα κρούστας
Για τα φύλλα:
● Βούτυρο
● 3 φλιτζάνια ζάχαρη
● 2 φλιτζάνια νερό
● 1 φετούλα λεμόνι
● 1 ξυλαράκι κανέλα
● Καρφάκια γαρίφαλο (ή σκόνη)
● 1 κουτ. γλυκ. χυμός λεμονιού
Διαδικασία:
Βάζετε το γάλα σε κατσαρόλα και το ζεσταίνετε να κάψει. Προσθέτετε το σιμιγδάλι και ανακατεύετε συνέχεια να πήξει. Βγάζετε από τη φωτιά. Σε μπολ χτυπάτε τα αυγά με τη ζάχαρη και το ξύσμα πορτοκάλι και λεμόνι. Ρίχνετε σιγά-σιγά στην κρέμα με το γάλα. Προσθέτετε και το βούτυρο και ανακατεύετε καλά. Σκεπάζετε με βρεγμένη πετσέτα (για να μην κάνει πέτσα) και αφήνετε να κρυώσει.
Βουτυρώνετε ένα μέτριο μακρόστενο ή στρογγυλό ταψί. Απλώνετε στη βάση τα μισά φύλλα κρούστας, αφού τα αλείψετε πρώτα καλά με βούτυρο. Αδειάζετε μέσα την κρέμα και γυρίζετε τα φύλλα που προεξέχουν προς τα μέσα. Απλώνετε και τα υπόλοιπα φύλλα κρούστας επάνω στην κρέμα, αφού τα αλείψετε με βούτυρο. Χαράζετε σε τετράγωνά κομμάτια και πασπαλίζετε την επιφάνεια με λίγο νερό. Ψήνετε στους 200 βαθμούς για 30 λεπτά.
Στο μεταξύ ετοιμάζετε το σιρόπι: Βράζετε τη ζάχαρη, το νερό, τη φετούλα λεμόνι και τα κανελογαρίφαλα για 5-6 λεπτά. Βγάζετε και πετάτε τα κανελογαρίφαλα, προσθέτετε τον χυμό λεμόνι και βράζετε για 2-3 λεπτά ακόμα. Περιχύνετε με το ζεστό σιρόπι το γαλακτομπούρεκο αμέσως μόλις το βγάλετε από τον φούρνο.
Αφήνετε να κρυώσει καλά, κόβετε σε τετράγωνα κομμάτια και σερβίρετε.
(3). Καρυδόπιτα νηστίσιμη
Υλικά (για 10-12 άτομα):
● 1 φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
● 1 ½ φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη
● 1 ½ φλιτζάνι του τσαγιού τριμμένη καρυδόψιχα
● 4 φλιτζάνια του τσαγιού αλεύρι
● 2 φλιτζάνια του τσαγιού νερό
● ½ φλιτζάνι του τσαγιού μπράντι
● 2/3 κουταλιά της σούπας κανέλα σε σκόνη
● 1/3 κουταλιά της σούπας γαρύφαλλο σε σκόνη
● Ξύσμα 1 λεμονιού
● 3 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ
● 1 κουταλάκι του γλυκού σόδα μαγειρική
Για το γαρνίρισμα:
● 1 φλιτζάνι του τσαγιού χοντροκομμένα καρύδια
● ½ φλιτζάνι του τσαγιού ξανθές και μαύρες σταφίδες
Διαδικασία:
Ανακατεύουμε το αλεύρι με την κανέλα, το γαρύφαλλο και το μπέικιν πάουντερ.
Βάζουμε το αλεύρι σε μπολ.
Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε καλά.
Ρίχνουμε στο μείγμα τη ζάχαρη, το νερό, την καρυδόψιχα , τη σόδα διαλυμένη στο μπράντι και το ξύσμα λεμονιού.
Ανακατεύουμε καλά και βάζουμε το μείγμα σε λαδωμένη φόρμα.
Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 1 ώρα.
Όταν ψηθεί η καρυδόπιτα την αφήνουμε για 10 λεπτά στη φόρμα.
Μετά την αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα.
Γαρνίρουμε με χοντροκομμένα καρύδια, σταφίδες μαύρες και ξανθές.
(4). Κέικ με σταφύλι
Υλικά (για 10-12 άτομα):
● 113 gr βούτυρο ανάλατο (σε θερμοκρασία δωματίου)
● 100 γρ. ζάχαρη
● 100 ml πετιμέζι
● 2 αυγά
● 380 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
● 1 κουτ. γλυκ. μείγμα για γλυκά (κανελα,γαριφαλο,μοσχοκαρυδο)
● 2 κουτ. γλυκ. baking powder
● Λίγο αλάτι
● 80 γρ. σταφίδες (σουλτανίνα)
● 250 γρ. σταφύλι σουλτανίνα (αφού κόψουμε τις ρώγες στα δύο)
Διαδικασία:
Χτυπάμε καλά το βούτυρο μαζί με τη ζάχαρη και προσθέτουμε πρώτα ένα-ένα τα αυγά και μετά το πετιμέζι.
Σε μια λεκάνη αναμιγνύουμε το αλεύρι μαζί με το baking powder, το αλάτι και τα μπαχαρικά. Αφαιρούμε δύο κουταλιές για να πασπαλίσουμε το ήδη πλυμένο και κομμένο σταφύλι, και το υπόλοιπο αλεύρι το προσθέτουμε κουταλιά-κουταλιά στο μείγμα με το βούτυρο (αφού χαμηλώσουμε τη ταχύτητα του μίξερ).
Σταματάμε το μίξερ και αφού ρίξουμε τις σταφίδες και το σταφύλι, ανακατεύουμε με μια σπάτουλα.
Ψήνουμε σε βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα, σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180oC για 45-50 λεπτά.
(5). Μελομακάρονα (Παρλιάρος)
Όποια παραλλαγή κι αν επιλέξετε η απόλαυση θεωρείται δεδομένη. Ίσως είναι και ένα από τα πιο δύσκολα παραδοσιακά γλυκά των εορτών γιατί το μέλωμα θέλει τέχνη (τραγανή επιφάνεια με ζουμερό περιεχόμενο)!
Υλικά (για 10-12 άτομα):
● 400 γρ. χυμός πορτοκαλιού
● 530 γρ. ηλιέλαιο
● 1.200 γρ. αλεύρι
● 30 γρ. άχνη
● ½ κουτ. του γλυκού Σόδα
● ¼ κουτ. του γλυκού Κανέλα
● 1/6 κουτ. του γλυκού Γαρύφαλλο
● 50 γρ. Βούτυρο λιωμένο
● Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
● Καρύδια χοντροκομμένα
Για το σιρόπι:
● 500 γρ. νερό
● 700 γρ. ζάχαρη
● 1 πορτοκάλι κομμένο στα δύο
● 2 ξυλάκια κανέλας
● 100 γρ. μέλι για το μέλωμα
Διαδικασία:
Για το σιρόπι: Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη, το πορτοκάλι και τα ξυλάκια κανέλας. Βάζουμε στη φωτιά, αφήνουμε να βράσει για 1 λεπτό και αποσύρουμε. Ρίχνουμε το μέλι και το αφήνουμε να κρυώσει.
Για τα μελομακάρονα: Σ’ ένα βαθύ σκεύος ρίχνουμε όλα τα υγρά και το βούτυρο. Προσθέτουμε την άχνη και όλα τα μυρωδικά μαζί. Ανακατεύουμε με το χέρι και προσθέτουμε το αλεύρι. Συνεχίζουμε απαλά το ανακάτεμα με το χέρι από το κέντρο προς τα έξω έτσι ώστε να μην «κορδώσει» η ζύμη (δεν χρειάζεται πολύ ανακάτεμα για να μη σφίξει). Πλάθουμε τα μελομακάρονα σε μικρά οβάλ σχήματα και περνάμε τη μια επιφάνειά τους σε τρίφτη. Τα τοποθετούμε σε μία λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 30 λεπτά περίπου έως ότου πάρουν σκούρο χρυσαφί χρώμα. Μόλις βγουν από το φούρνο ζεστά τα ρίχνουμε στο κρύο σιρόπι. Με μια κουτάλα τα γυρίζουμε για 1 λεπτό περίπου. Τα βγάζουμε και τα αφήνουμε σε σήτα να στραγγίξουν. Σε μια πιατέλα βάζουμε λίγο μέλι και χοντροκομμένο καρύδι. Τοποθετούμε σε μια σειρά τα μελομακάρονα και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία αρκετές φορές. 4 κιλά Απαιτούμενος χρόνος: 1 ½-2 ώρες.
(6). Μελομακάρονα με σοκολάτα
Υλικά (για 10-12 άτομα):
● 2 κούπες ελαιόλαδο
● 1 1/2 κούπα ζάχαρη
● 1 κούπα χυμό πορτοκάλι
● 1/2 κούπα κονιάκ
● 2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ
● 1 κουταλάκι του γλυκού σόδα
● Ξύσμα από 1 πορτοκάλι και 1 λεμόνι
● 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
● 1 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο
● 1/2 κούπα σιμιγδάλι
● 1 κιλό αλεύρι
● 350 γρ καρυδόψιχα
Για το σιρόπι:
● 2 κούπες ζάχαρη
● 2 κούπες νερό
● 2 κούπες μέλι
Για το γαρνίρισμα:
● 500 γρ. κουβερτούρα
● Λίγο γάλα
Διαδικασία:
Σε μια λεκάνη ανακατεύεις το λάδι με την ζάχαρη. Προσθέτεις την σόδα την οποία την διαλύεις στο χυμό πορτοκαλιού. Ρίχνεις το κονιάκ, το μπέικιν, το ξύσμα, τα καρύδια, τα μπαχαρικά και το σιμιγδάλι.
Σταδιακά ρίχνεις και το αλεύρι.
Ζυμώνεις και πλάθεις τα μελομακάρονα.
Τα τοποθετείς σε ταψί με λαδόκολλα και ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς στον αέρα.
Ψήνεις για 20 λεπτά περίπου, μέχρι να πάρουν χρώμα.
Τα αφήνεις μέσα στο ταψί να κρυώσουν.
Ετοιμάζεις το σιρόπι. Βράζεις σε μια κατσαρόλα το μέλι, τη ζάχαρη και το νερό μέχρι να λειώσει όλο το μέλι.
Αφού βγάλεις τη λαδόκολλα ρίχνεις το σιρόπι πάνω στα μελομακάρονα.
Όταν κρυώσουν καλά τα βουτάς στη λιωμένη κουβερτούρα (την έχεις λιώσει σε μπεν μαρί, μαζί με το γάλα). Απλώνεις σε αλουμινόχαρτο να κρυώσουν και πασπαλίζεις με καρυδόψιχα.
(7). Πικάντικο κοτόπουλο με αποξηραμένα φρούτα
Πρόκειται για μια συνταγή ιδανική, αν πρόκειται να καλέσεις φίλους στο σπίτι ή την αγαπημένη σου.
Προετοιμασία: 10΄, Μαγείρεμα: 1 ώρα και 20΄
Υλικά (για 6 άτομα):
● 1 κοτόπουλο κομμένο σε 6 μερίδες
● 3 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
● 500 γραμμάρια κρεμμυδάκια μικρά
● 5 κουταλιές σούπας αποξηραμένο σκόρδο
● 2 κουταλιές σούπας πάπρικα καυτερή
● 4 κόκκους μπαχάρι
● 2 γαρίφαλα
● ½ ξυλάκι κανέλλα
● 6 σύκα αποξηραμένα
● 2 κουταλιές σούπας σταφίδα ξανθή
● 12 κάστανα προβρασμένα
● 1 κουταλιά σούπας μέλι θυμαρίσιο
● 1 φλιτζάνι τσαγιού νερό ή ζωμό κοτόπουλου
● 2 κουταλιές σούπας αποξηραμένο μαϊντανό
● Αλάτι
● Πιπέρι
Για τη μαρινάδα
● 2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
● 2 κουταλιές σούπας ξίδι από κρασί
● 1 φλιτζάνι τσαγιού κόκκινο κρασί
● 2 δαφνόφυλλα
Διαδικασία:
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά της μαρινάδας. Τοποθετούμε τις μερίδες ρου κοτόπουλου σε γυάλινο ή πυρίμαχο σκεύος και τις περιχύνουμε με τη μαρινάδα. Σκεπάζουμε κι αφήνουμε το κοτόπουλο να μαριναριστεί για 5-6 ώρες, ή για ένα βράδυ στο ψυγείο. Βγάζουμε το κοτόπουλο από τη μαρινάδα και το σκεπάζουμε σε απορροφητικό χαρτί για να στεγνώσει. Φυλάμε τη μαρινάδα. Σε πλατιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ροδίζουμε το κοτόπουλο απ’ όλες τις πλευρές για 6’-7’. Το βάζουμε σε πιατέλα. Προσθέτουμε στο ίδιο ελαιόλαδο τα κρεμμύδια, τα σκόρδα, την πάπρικα, το μπαχάρι, τα γαρίφαλα και την κανέλλα. Χαμηλώνουμε τη φωτιά κι αφήνουμε να σοταριστούν για 10’. Τότε προσθέτουμε τα σύκα, τις σταφίδες και περιχύνουμε με το μέλι. Ξαναβάζουμε το κοτόπουλο στην κατσαρόλα, μπήγουμε τα κάστανα διάσπαρτα και περιχύνουμε με τη μαρινάδα. Προσθέτουμε και το νερό μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για 1 ώρα ή μέχρι να μαλακώσει το κοτόπουλο. Προς το τέλος αλατοπιπερώνουμε. Όταν μαλακώσει το κοτόπουλο το βγάζουμε σε ανοιχτή πιατέλα και το διατηρούμε ζεστό. Αφήνουμε τη σάλτσα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για να πυκνώσει, μέχρι να γίνει σιρόπι. Ελέγχουμε το αλατοπίπερο. Αραδιάζουμε γύρω από το κοτόπουλο τα κρεμμυδάκια, τα κάστανα και τα σύκα και περιχύνουμε με τη γλασαρισμένη σάλτσα. Πασπαλίζουμε την πιατέλα με αποξηραμένο μαϊντανό.
(8). Πουρές μελιτζάνας
Συνταγή για πουρέ με γεύση διαφορετική από αυτή που έχεις συνηθίσει. Μας έρχεται από την Πόλη και καταλαβαίνουμε γιατί οι Κωνσταντινοπολίτες ξέρουν να τρώνε τόσο καλά.
Προετοιμασία: 5΄, Μαγείρεμα: 20΄
Υλικά (για 4 άτομα):
● 5-6 μέτριες μελιτζάνες φλάσκες, ψημένες
● 500 γραμμάρια φρέσκο γάλα
● 2 κουταλιές σούπας βούτυρο
● 2 κουταλιές αλεύρι
● ½ από ένα μικρό κρεμμύδι
● 1 γαρίφαλο
● 1 πρέζα φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο
● Αλάτι
Διαδικασία:
Καρφώνουμε το γαρίφαλο στο κρεμμύδι και το βάζουμε μαζί με το γάλα να ζεσταθεί. Σε κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο σε χαμηλή θερμοκρασία και ρίχνουμε το αλεύρι να ψηθεί ανακατεύοντας με σύρμα για 3’-4’. Αποσύρουμε από τη φωτιά και λίγο λίγο προσθέτουμε το γάλα, αφού πετάξουμε το κρεμμύδι, ανακατεύοντας πάντα με σύρμα. Ξαναβάζουμε την κρέμα στη φωτιά κι ανακατεύουμε μέχρι να δέσει. Αλατίζουμε και ρίχνουμε το μοσχοκάρυδο. Στο μεταξύ έχουμε ξεφλουδίσει τις ψημένες μελιτζάνες και τις έχουμε πολτοποιήσει στο μίξερ. Τις προσθέτουμε στην κρέμα ανακατεύοντας. Σερβίρουμε σε ρηχά πιάτα μαζί με κρέας κοκκινιστό, κατά προτίμηση.
(9). Σούπα με τορτελίνια
Υλικά (για 4 άτομα):
● 250 γρ. τορτελίνια (με κρέας κατά προτίμηση)
● 4-5 κολοκυθάκια σε μικρά κομμάτια
● 1 κόκκινη πιπεριά
● 1 κίτρινη πιπεριά
● 1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
● ½ κουτ. γλυκ. σος από σόγια
● 1 κρεμμύδι
● 2-3 γαρίφαλα
● 1,5 λίτρο ζωμό από βοδινό κρέας
● Αλάτι
● Πιπέρι
Εκτέλεση:
Βάζετε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα και το ζεσταίνετε σε δυνατή φωτιά, ρίχνετε τα κολοκυθάκια, τις πιπεριές ψιλοκομμένες και τις σοτάρετε μέχρι να μαλακώσουν.
Προσθέτετε τη σος, το ζωμό, λίγο αλάτι και πιπέρι.
Ρίχνετε το κρεμμύδι καθαρισμένο μέσα στο ζωμό αφού το καρφώσετε με τα γαρίφαλα.
Σιγοβράζετε για 10 λεπτά και μετά ρίχνετε τα τορτελίνια.
Μόλις βράσουν τα τορτελίνια, πετάτε το κρεμμύδι και σερβίρετε τη σούπα.
(10). Σουπιές με μακαρόνια
Υλικά (για 4 - 6 άτομα):
● 1 φύλλο δάφνης
● Κανέλα
● Δενδρολίβανο
● Γαρύφαλλο
● Αλάτι
● Πιπέρι
● Αποξηραμένο μαϊντανό
● Σπόρους από ρόδι
● 1 ποτήρι μελάνι της σουπιάς φιλτραρισμένο
● 800 γραμμάρια σουπιές φρέσκες και κομμένες σε λωρίδες
● 1 πακέτο μακαρόνια No. 6
● 1 πιπεριά φλωρίνης κομμένη σε λωρίδες
● 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
● 200 γρ. ελαιόλαδο
● 300 γραμμάρια ξίδι δυνατό
● 1 φλιτζανάκι του καφέ πετιμέζι
Διαδικασία:
Σε μια κατσαρόλα βράζουμε αλατισμένο νερό. Όταν βράσει ρίχνουμε τα μακαρόνια και ανακατεύουμε συνεχώς για να μην κολλήσουν, επί 10 λεπτά.
Στη συνέχεια, καίμε το λάδι, τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι, προσθέτουμε την πιπεριά, τις σουπιές και ανακατεύουμε μέχρι να μαλακώσουν.
Σβήνουμε με το ξύδι, προσθέτουμε λίγο χλιαρό νερό και ρίχνουμε τα μακαρόνια ανακατεύοντας διαρκώς για να μην κολλήσει.
Προσθέτουμε το μελάνι της σουπιάς, τα καρυκεύματα, το πετιμέζι και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να χυλώσει. Στολίζουμε με σπόρους από το ρόδι και λίγο αποξηραμένο μαϊντανό.
(11). Πολυδημητριακά μελομακάρονα με σοκολάτα
Υλικά (για 10 άτομα):
Για τη ζύμη
● Μισή κούπα λάδι
● Μισή κούπα χυμό πορτοκάλι
● 1/3 της κούπας καστανή ζάχαρη
● 2 κούπες αλεύρι ολικής αλέσεως
● 1/3 της κούπας αλεύρι βρώμης
● 1/3 της κούπας αλεύρι σίτου
● 1 κουταλάκι κανέλα
● 1 κουταλάκι αλεσμένο λιναρόσπορο
● Μισό κουταλάκι γαρίφαλο
● 3 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ
● Ξύσμα πορτοκάλι
● 1 βανίλια
Για το σιρόπι
● 1 κούπα καστανή ζάχαρη
● 1 κούπα νερό
● Μισή κούπα μέλι
● 1 φλούδα από πορτοκάλι
● 1 ξύλο κανέλα
● Χυμό από μισό λεμόνι
Για το γαρνίρισμα
● 400 γραμ. σοκολάτα κουβερτούρα
● Καρύδια και αμύγδαλα ψιλοκομμένα
Διαδικασία:
Σε ένα μπολ βάζουμε το λάδι, τη ζάχαρη, το χυμό πορτοκάλι, την κανέλα, το γαρίφαλο, τον λιναρόσπορο και τα ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
Κοσκινίζουμε σε ένα άλλο μπολ τα αλεύρια και προσθέτουμε το μπέικιν πάουντερ.
Προσθέτουμε στο υγρό μείγμα σιγά σιγά το μείγμα των αλευριών και ζυμώνουμε το μείγμα μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά.
Παίρνουμε λίγη από τη ζύμη και πλάθουμε τα μελομακάρονα.
Σε ένα αντικολλητικό ταψί ή απλώνουμε αντικολλητικό χαρτί σε ένα ταψί και βάζουμε τα μελομακάρονα.
Ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 20 λεπτά.
Σιρόπι : Βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό, το ξύλο κανέλα, τη φλούδα από το πορτοκάλι και το μέλι για 10 λεπτά περίπου σε χαμηλή φωτιά μέχρι να δέσει το σιρόπι. Αφαιρούμε από τη φωτιά προσθέτουμε το χυμό από μισό λεμόνι και ανακατεύουμε.
Σιροπιάζουμε τα μελομακάρονα : Το σιρόπι μας να είναι ζεστό και τα μελομακάρονα κρύα. Παίρνουμε ένα μελομακάρονο και το βουτάμε μέσα στο σιρόπι και από τις δυο πλευρές.
Βάζουμε τα μελομακάρονα σε μια πιατέλα και τα αφήνουμε για 20 λεπτά να απορροφήσει το σιρόπι.
Σοκολάτα : Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί και καλύπτουμε ένα ένα τα μελομακάρουνα. Γαρνίρουμε με ψιλοκομμένα καρύδια και αμύγδαλα
(12). Στρούντελ μήλου (Χριστουγεννιάτικη Συνταγή)
Υλικά (για 6-8 άτομα):
● 2 κιλά μήλα goldsmith (πράσινα)
● 4 φύλλα σφολιάτα βουτύρου
● 2 φλιτζάνια τσαγιού ζάχαρη
● 1 φλιτζάνι τσαγιού καρυδόψιχα χοντροκομμένη
● 2 φακελάκια κουκουνάρι
● Χυμό από 1 λεμόνι
● 1/2 φλιτζάνι τσαγιού νερό
● 4 κουτ. σουπ. κορν φλάουρ
● 1/2 φλιτζάνι τσαγιού βούτυρο γαλακτος
● Κανέλλα σκόνη
● Ζάχαρη άχνη (για πασπάλισμα)
● Γαρύφαλλο σκόνη
● 1/2 φλιτζάνι τσαγιού σταφίδες ξανθές (προαιρετικά)
Διαδικασία:
Καθαρίζουμε τα μήλα και τα κόβουμε σε κυβάκια. Κρατάμε τη φλούδα και τα κουκούτσια τους και τα τυλίγουμε σε τουλπάνι.
Σε μια κατσαρόλα τοποθετούμε τα μήλα, το τουλπάνι κλεισμένο καλά, τη ζάχαρη, την καρυδόψιχα, το χυμό λεμονιού και το νερό. Βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν τα μήλα, χωρίς όμως να διαλυθούν.
Κατεβάζουμε απ'τη φωτιά, αφαιρούμε το τουλπάνι και τα υλικά από την κατσαρόλα με τρυπητό και αφήνουμε μόνο το ζουμί. Αφαιρούμε 1/2 φλ. απ'το ζουμί και το αφήνουμε να κρυώσει πριν διαλύσουμε σ'αυτό 4 κουτ. σουπ. κορν φλάουρ και μετά το προσθέτουμε στο υπόλοιπο υγρό έχουμε στην κατσαρόλα. Βράζουμε σε σιγανή φωτιά, ανακατεύοντας μέχρι να δέσει. Κατεβάζουμε απ'τη φωτιά και το προσθέτουμε στα υλικά που έχουμε βράσει.
Λιώνουμε το βούτυρο και το προσθέτουμε σιγά σιγά στο μείγμα μας ανακατεύοντας συνεχώς. Στο σημείο αυτό προσθέτουμε αν θέλουμε και τη σταφίδα.
Ανοίγουμε 4 φύλλα σφολιάτας και μοιράζουμε τη γέμιση στο κέντρο τους πασπαλίζοντας με κανέλλα και γαρύφαλλο.
Κλείνουμε καλά τα φύλλα, πιέζοντας τη σφολιάτα με βρεγμένα δάχτυλα στο σημείο της ένωσης και πατώντας τα στις άκρες.
Τοποθετούμε τα στρούντελ σε ταψια στρωμένα με βουτυρωμένες λαδόκολλες με την ένωση προς τα κάτω. Με ένα μαχαίρι χαράζουμε τα στρούντελ από πάνω και ψήνουμε στους 175 μέχρι να ροδίσει η σφολιάτα.
Σερβίρουμε πασπαλισμένα με άχνη.
(13). Χριστουγεννιάτικο χοιρινό μπούτι
Υλικά (για 8-10 άτομα):
● Ένα μπούτι χοιρινό περίπου 4-4,5 κ., με την πέτσα και το κόκαλο
● 4 πορτοκάλια, το χυμό
● 2 λεμόνια, το χυμό
● 5 κουτ. σούπ. μαρμελάδα πορτοκάλι
● 4 κουτ. σούπ. πετιμέζι (μελάσσα) ροδιού
● 3 κουτ. σούπ. μουστάρδα Ντιζόν
● 1 κουτ. σούπ. από καρφάκια γαρίφαλο
● 1 ξύλο κανέλας
● 1 κουτ. σούπ. πάπρικα γλυκιά
● Αλάτι, πιπέρι
Διαδικασία:
Πλένουμε και στεγνώνουμε το κρέας. Ανάβουμε το φούρνο στους 180ο. Μ' ένα κοφτερό μαχαιράκι με δόντια, χαράζουμε την πέτσα του χοιρινού μπακλαβαδωτά. Αναμειγνύουμε σ' ένα μπολ το χυμό από τα λεμόνια, πάπρικα, αλάτι και πιπέρι και τρίβουμε καλά με το μείγμα όλο το μπούτι. Μπήγουμε από ένα γαρύφαλλο σε κάθε ρόμβο της πέτσας του. Το τοποθετούμε σε πυρίμαχο σκεύος ή ταψί και το περιχύνουμε με χυμό από 3 πορτοκάλια. Βάζουμε στον πάτο το ξύλο κανέλας, σκεπάζουμε το κρέας με αλουμινόχαρτο και το ψήνουμε περίπου 3 ώρες, αλείφοντάς το συχνά με τους χυμούς του.
Συνεχίζουμε το ψήσιμο αφαιρώντας το αλουμινόχαρτο -βρέχοντας, πάντα, το κρέας με τη σάλτσα του - για άλλη 1.30' ώρα περίπου ( υπολογίζουμε 1 ώρα ψήσιμο για κάθε κιλό κρέατος). Ανακατεύουμε σε μπολ 1/2 φλιτζάνι τσαγιού χυμό πορτοκαλιού, τη μαρμελάδα, τη μελάσσα ροδιού και τη μουστάρδα. Τα τελευταία 30' αλείφουμε καλά την επιφάνεια με αυτό το μείγμα και επαναλαμβάνουμε άλλες δύο φορές, ανά 10', μέχρι να βγάλουμε το κρέας από το φούρνο.
Αφήνουμε το κρέας να κρυώσει. Το παρουσιάζουμε ολόκληρο και το κόβουμε σε λεπτές φέτες, την ώρα του σερβιρίσματος. Αν βρίσκεται σε μπουφέ, μπορούμε να έχουμε ήδη κόψει σε φέτες ένα τμήμα, αφήνοντας το υπόλοιπο ολόκληρο, να το κόψει ο κάθε καλεσμένος. Το μπούτι σερβίρεται σε θερμοκρασία δωματίου και μπορούμε να το συνοδέψουμε με μουστάρδες και τσάτνεϋ.
(σημ.: Μαζεύουμε τη σάλτσα του ταψιού, τη σουρώνουμε, τη βράζουμε λίγη ώρα, μέχρι να μειωθεί και να πήξει και τη χρησιμοποιούμε πάνω σε πατάτες φούρνου. Παράλληλα με το κρέας, εκμεταλλευόμαστε το φούρνο για να ψήσουμε πατάτες με μυρωδικά σε πυρέξ ή ολόκληρες με τη φλούδα τους σε αλουμινόχαρτο).
Άλλες λεπτομέρειες
Προέλευση: | Ινδία |
Παρτίδα: | _2024 |
Διατηρείται: | Σε σκοτεινό και δροσερό (5oC – 15oC) μέρος |
Περιτύλιγμα Δώρου: | Διαθέσιμες επιλογές στο καλάθι |
Βάρος | 20 g |
Κριτικές
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Κ? στις 28 Nov 2024
-
ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ Τ? στις 10 Oct 2024
-
Παναγιώτα Π? στις 1 Sep 2024
-
Χριστινα Π? στις 25 Aug 2024
-
Anastasia Mih στις 24 Aug 2024
-
ΚΛΕΟΠΑΤΡΑ Λ? στις 11 Dec 2022
Κλεό 11/12/22 - Καταπληκτικό άρωμα, για όλα τα κοκκινιστά και τις σάλτσες.
Εμφανιζόμενα σχόλια 1-10 από 6